088 - 2424240

HoofdpijnHoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten bij mensen en het kan heel veel oorzaken hebben. Als u regelmatig last heeft van hoofdpijn en er is geen medische oorzaak voor gevonden, kunt u dit stappenplan volgen om te proberen de oorzaak of de oplossing te vinden. Het op grote schaal slikken van pijnstillers is in elk geval geen oplossing!

 

Water.

De meest genegeerde oorzaak van hoofdpijn is dorst. Als we niet genoeg water binnenkrijgen, kunnen de gifstoffen die onze stofwisseling oplevert niet worden uitgescheiden en ontstaat hoofdpijn. Een volwassene dient per dag minimaal 1,5 liter schoon water te drinken, kruidenthee, groene (of witte) thee en pure groente- en vruchtensappen tellen mee, alle andere dranken niet.

Suiker en alcohol kosten het lichaam water om af te breken en moeten dus gecompenseerd worden met extra water! Een kater is het gevolg van te weinig water…

Voldoende slaap.

Onze hersenen hebben behoefte aan een flink aantal uren slaap per etmaal om bij te komen van de dagelijkse activiteit. Volwassenen hebben minimaal 6 uur, maximaal 9 uur slaap nodig, dat is per persoon wisselend. Als slaap misschien het probleem is, kijk dan eerst bij de informatie over slaapproblemen!

hoofdpijn driehoek

Pas op: bij plotseling optredende heftige hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak direct naar de huisarts!

Medicijngebruik.

Als u medicijnen gebruikt lees dan goed de bijsluiter. Heel veel medicijnen hebben als mogelijke bijwerking hoofdpijn! Soms kan dat worden opgevangen door op een ander middel over te stappen. Bij alle pijnstillers staat dit ook als bijwerking: overmatig gebruik van pijnstillers leidt tot … hoofdpijn.

Stress/bloeddruk.

Bij voortdurende stress zonder voldoende rustmomenten gaat het hormoonstelsel op tilt. Eén van de gevolgen kan hoofdpijn zijn. Dat is dan een waarschuwing: ontspannen! Wandelen in de natuur, rustig sporten (fietsen, zwemmen), tuinieren of yoga, mindfullness etc. Zowel een te hoge of te lage bloeddruk kunnen hoofdpijnklachten geven.

Voeding.

Nog steeds negeert de reguliere geneeskunde de invloed van voeding op ons lichaam. Mensen worden eerder blootgesteld aan allerlei ingrijpende onderzoeken dan dat er wordt gekeken of er misschien sprake is van een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen. Berucht in verband met hoofdpijn zijn: (oude) kaas en chocolade, maar ook koffie, alcohol en andere producten zoals vruchten of eieren kunnen als reactie hoofdpijn opleveren. Het merkwaardige is, dat een product waar men licht allergisch voor is, vaak wordt gezien als iets waar men niet buiten kan.

Experimenteer met het weglaten van bovengenoemde producten en met name een product waar u ‘ontwenningsverschijnselen’ van krijgt als u het niet neemt.

Zenuwstelsel.

Heeft u voordat u de klachten kreeg een trauma opgelopen? Hard gevallen, gestoten, aangereden etc.? Als u een flinke klap heeft opgelopen direct tegen het hoofd of zelfs een hersenschudding heeft gehad, zou (ook na lange tijd) een homeopathische behandeling kunnen helpen. Als u hard gevallen bent, bijvoorbeeld op het stuitje of de schouder, kan er sprake zijn van een verstoring in het centraal zenuwstelsel. Daarvoor kunt u het beste terecht bij een craniosacraal therapeut of osteopaat. Is de hoofdpijn ontstaan na problemen met het gebit of de kaak, dan is mogelijk neuraaltherapie een oplossing. Voor een psychisch trauma kunt u bijvoorbeeld denken aan EMDR. Voor al deze behandelingen kunt u bij de Infolijn AG adressen van gekwalificeerde artsen en therapeuten krijgen.

Straling.

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor straling en magnetische velden. Zorg dat u in elk geval de uren dat u slaapt niet in de buurt bent van een radio, TV of mobiele telefoon. Hebt u een vermoeden dat uw woonomgeving de oorzaak kan zijn (omdat u geen klachten hebt als u ergens anders verblijft) dan kunt u bij de Infolijn AG adressen krijgen van mensen die dit onderzoeken.

Nog steeds hoofdpijn?

Hebt u alle stappen doorlopen en niets gevonden? Dan raden wij u aan een CAM arts te bezoeken die een ‘totaalgeneeswijze’ toepast, waarbij alle facetten van uw persoon worden betrokken. Dat zijn natuurgeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, antroposofische geneeskunde. In principe maakt het niet veel uit welke richting u kiest, persoonlijke voorkeur of wat er in de buurt voorhanden is kan dan een factor zijn.

Adressen.

Reageren? Dat kan via onze Facebookpagina 

BEL ONS : 088 – 24 24 240

Bos Infolijn

maandag:
10.00 - 17.00u

dinsdag:
10.00 - 17.00u

woensdag:
10.00 - 17.00u

donderdag:
10.00 - 17.00u

vrijdag:
10.00 - 17.00u