088 - 2424240 info@infolijn-ag.nl

Ons advies

Zolang er geen Keurmerk voor alternatieve genezers is, moeten wij als consumenten zelf de kwaliteit zo goed mogelijk controleren. Wij doen dat samen met andere organisaties. Wij stellen als eis dat een arts/therapeut lid is van een serieuze beroepsvereniging die de Lopag criteria onderschrijft en de toegepaste therapie controleert t.a.v. opleiding, bij- en nascholing, klacht- en tuchtrecht etc.

De adressen die wij geven en waar wij naar linken via deze pagina voldoen daaraan. N.B.: De kwaliteit van de arts/therapeut is dus alleen gewaarborgd voor de genoemde behandelwijze(n): als een homeopaat manipulaties gaat toepassen of als een chiropractor geneesmiddelen gaat voorschrijven valt dit buiten hun bevoegdheid, tenzij ze ook voor die andere therapie zijn aangesloten bij de betreffende organisatie. Veel behandelaars kunnen en mogen verschillende behandelingen toepassen.

Wij wijzen consumenten erop dat het praktijken wettelijk is toegestaan de zelf aanbevolen preparaten ook direct te verkopen, aangezien deze middelen vrijwel allemaal niet onder geneesmiddelen vallen (volgens de wet) maar onder voedingssupplementen en kruiden. Wij vinden dat een onwenselijke situatie.  De consument moet altijd vrij zijn om te bepalen of en waar hij/zij de aanbevolen middelen aanschaft. Natuurlijk kan dat direct in de praktijk, maar zeker in gevallen waar het om grote bedragen gaat kan de consument gaan twijfelen of dit echt allemaal zo noodzakelijk is.

Om u te helpen een voor u goede keuze te maken kunt u onze lijn bellen. We zullen dan aan de hand van een aantal vragen een beeld proberen te krijgen van uw gezondheidsklacht(en) en de mogelijke oorzaken en factoren die daarop van invloed zijn. Wij hebben in ruim twintig jaar heel veel informatie verzameld uit publicaties en vanuit ervaringen van consumenten, daarmee kunt u dan uw voordeel doen. Ook uw verzekeringspakket kan van invloed zijn op de keuze: niemand zit te wachten op extra pijn in de portemonnee!

Als u al precies weet welke behandelwijze u wilt, of als u over bepaalde behandelwijzen iets meer wilt weten kunt u terecht bij de volgende beroepsverenigingen voor informatie en adressen van praktijken. Dit zijn uitsluitend door consumentenorganisaties goedgekeurde organisaties met een streng toelatingsbeleid, bij- en nascholing en klacht- en tuchtrecht. Wij hopen deze lijst gestaag te kunnen uitbreiden.

Wij beseffen dat het juist de kracht is van veel “alternatieve” behandelingen dat zij lichaam en geest als één geheel zien en ook als zodanig behandelen of er tenminste rekening mee houden. Toch is onze huidige gezondheidszorg ingedeeld in lichamelijk en geestelijke zorg. Daarom noemen we de beide mogelijkheden apart, omdat het een keuze is langs welke weg de patiënt het liefst geholpen wil worden.

Lichamelijk gerichte hulp

 

Psychische ondersteuning

Indien u nader advies wilt over passende alternatieve of reguliere therapievormen bij psychosociale problemen, kunt u telefonisch overleggen op maandagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur met onze psychosociale deskundigen. U kunt gewoon bellen naar ons algemene nummer, dan wordt u doorverbonden. Ook kunt ons mailen met uw vraag, dan krijgt u binnen enkele werkdagen antwoord.

Psychotherapie, en counseling

 

 • ABvC –  Algemene Beroepsvereniging voor Counsellors
 • EMDR  –  EMDR therapeuten, aangesloten: PTSS en Burn-out e.d.
 • NFG  –  Nederlandse Federatie Gezondheidszorg
 • NGVH  –  NVGH geeft lijst van vergoede counseling en Psychotherapie die met aanvullende therapieën werken. Specialisten: SPOT, Simontontherapie
 • NVP  –  Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie: regulier/geïntegreerd met alternatief
 • NVVP  –  Regulier, soms geïntegreerd met alternatief. Wordt vergoed
 • Platform Rebalancing Nederland   –  ontstressen, licht lichaamswerk, verwant aan haptonomie. Geen diepgaande vorm van therapie
 • SBLP  –  Stichting Beroepsorganisatie Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie
 • VPN Nederland  –  Psychosynthese met adreslijst
 • VVH  –  Vereniging van Haptotherapeuten, subtiele vorm van lichaamswerk
 • VVP  –  Vereniging voor Psychodrama, therapie via rollenspellen.

Verder informatie over psychische ondersteuning en zelfhulp

Criteria voor goedkeuring

 

© 2016 Stichting Telefonische Informatie Alternatieve Geneeswijzen