088 - 2424240 info@infolijn-ag.nl

Corona, aanvullende tips vanuit natuurgeneeskunde/orthomoleculaire geneeskunde.

Corona/ Covid-19

Het Corona virus is niet nieuw. SARS  behoort tot de Coronavirussen.  Eind 2002 dook de mysterieuze longziekte SARS op in de Chinese provincie Guangdong. Van daaruit verspreidde SARS zich razendsnel via Hongkong naar onder andere Vietnam, China en Canada.

Covid-19 waarmee we nu worden geconfronteerd wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van het Coronavirus (SARS-CoV-19). SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acuut ademhalingssyndroom). Het virus verspreidt zich voornamelijk via (minieme) ademhalingsdruppels (niezen, hoesten), ook wel aerosolen genoemd. 

Wetenschappers nemen tevens de mogelijkheid serieus dat Covid-19 uit een lab voor biotechnologie is ontsnapt, en dus een gemanipuleerd virus is.

 

Drie soorten virussen

Er zijn grofweg drie soorten virussen:

Virussen uit de eerste groep dringen het lichaam binnen via een beschadiging zoals een wondje of een bloedtransfusie (zoals het AIDS virus);

De tweede groep neemt het spijsverteringsstelsel als entree (diarreevirussen);

De derde groep lift mee met de lucht die ingeademd wordt. Tot deze groep behoren griepvirussen en ook Corona.

Stadia

In het beginstadium van de infectie richt SARS-CoV-2 zich voornamelijk op specifieke cellen in de neus en bronchiën: de nasale, bronchiale epitheelcellen en pneumocyten. 

In het tweede stadium, wanneer de virale besmetting versnelt, wordt het oppervlakteweefsel van de cellen aangetast: huid, darmen maar ook de binnenkant van bloed- en lymfevaten, en specifiek de kleine bloedvaten in de longen.

In het derde stadium is er sprake van een ernstige besmetting: ontstekingen in het longweefsel en longepitheelcellen kunnen leiden tot trombosevorming en bijdragen aan complicaties zoals diepe veneuze trombose en longembolieën. Ook kan er zich virale sepsis ontwikkelen, een zeer heftige reactie van het lichaam op de indringers, met verschijnselen als koorts, kortademigheid, longontsteking en septische shock. In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs leiden tot de dood. 

Mensen overlijden aan Covid-19 door een overreactie van het afweersysteem. Wanneer het coronavirus de longen binnenkomt, stuurt het afweersysteem er cellen heen om het virus aan te vallen. Bij sommige mensen, vooral die met een zwak afweersysteem, wordt het afweersysteem hyperactief. Er ontstaat een ‘cytokinestorm’ van overmatige hoeveelheden ontstekingsmoleculen, die een kettingreactie van meer immuuncellen op gang brengen. Die veroorzaken op hun beurt weer ernstige ontstekingen, longontsteking en ernstig acuut luchtwegensyndroom (SARS).

Hoewel er veel wordt gesproken over schade aan de longen kan Corona alle organen in het lichaam aantasten. Onderzoekers van het UMC hebben gezien dat er bij ernstig zieke COVID-19 patiënten blijvende schade kan ontstaan aan alle organen, en dus ook aan de hersenen. De studie is zaterdag 26 september in The Lancet Microbe gepubliceerd. https://www.thelancet.com/journals/lanmic/home

Incubatietijd en symptomen

De gemiddelde incubatietijd is vijf dagen. De meeste mensen die zijn besmet ontwikkelen binnen zo’n 11 dagen symptomen. In de meeste gevallen, zo’n 80 procent, gaat de ziekte voorbij met milde symptomen en is er dus geen ziekenhuisopname nodig. 20 Procent ontwikkelt ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen, pijn op de borst of neurologische symptomen. 

Risicofactoren

Bij de meeste mensen die aan Corona sterven is er sprake van risicofactoren of onderliggende ziektes, zoals diabetes, obesitas of auto-immuunziektes. Ook immuunsysteem onderdrukkende medicijnen kunnen een rol spelen.  Het is daarom raadzaam altijd contact op te nemen met de behandeld arts of u door uw medicatie extra risico loopt.

Risicofactoren (deze lijst is niet volledig):

Veroudering (leeftijd)

(Auto)-immuunziektes

Chronische luchtweg- of longproblemen

Ernstige nierziekten (dialyse patiënten of wachtend op transplantatie)

Ernstige leverziekte

Overgewicht/obesitas

Diabetes

Kanker

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Coronaire hartziekten

Voedingstekorten (veelal tekort aan noodzakelijke vitaminen en mineralen)

Stress

Verstoorde darmflora

Immuunzwakte door immuunonderdrukkende medicijnen

Deficienties van essentiele nutrienten, met name vitamine D3 en vitamine C
Voor meer info over risicogroepen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

Verstoorde darmflora

In maart werd het darmicrobioom van ernstig zieke Covid- 19-patiënten in China onderzocht. Het bleek dat hun darmflora (darmmicrobiota) ernstig verstoord was. Zij ontdekten dat het evenwicht in de darmflora bepaalt of een geïnfecteerd iemand wel of geen gezonde afweerreactie krijgt, die de longen beschermt. ‘De vicieuze cirkel tussen een niet goed werkend afweersysteem en een verstoord evenwicht van de darmflora kan een groot risico vormen op een dodelijke longontsteking’, was hun conclusie. Met andere woorden: een verstoord evenwicht in de darmflora kan het verschil betekenen tussen mensen die geen symptomen hebben, mensen die heel ziek worden en mensen die overlijden. Dat betekent dat het niet zozeer de micro-organismen zijn die bepalen hoe ernstig een virusinfectie wordt, maar het lichaam waarin de virussen terechtkomen. (Bernard: het milieu is de belangrijkste factor, niet de microbe) Er zijn veel factoren die een virusinfectie erger of minder erg maken. De belangrijkste factoren die een rol spelen bij overlijden aan longontsteking zijn goed onderzocht: Te weinig of slechte voeding is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan de helft (57 procent) van alle sterftes door longontsteking onder kinderen jonger dan vijf jaar. Vervuiling binnen en buiten staan op de tweede en derde plaats.

Wat kun je zelf doen om je te wapenen tegen Covid 19?
Als omgevingsfactoren en onze eigen inwendige ecologie bepalen hoe ziek we worden van ‘aanvallers’, dan ligt het voor de hand om zelf stappen te ondernemen om de risico’s te minimaliseren door je afweer te verbeteren.

De volgende tips zijn bedoeld voor mensen zonder gezondheidsklachten. Bij chronische ziekte of medicijngebruik advies vragen aan de behandelend arts  en/of een integraal werkende arts.

De eerste noodzaak om de weerstand optimaal te krijgen en te houden is leefstijl: 

gezonde voeding (in het kort: veel groente en regelmatig fruit, liefst biologisch; voorzichtig met alcohol en zo min mogelijk suiker; er is mogelijk een verband tussen insulineresistentie en de ernst van de symptomen bij besmetting.) 

Vlierbessen (oer)sap heeft een krachtige antivirale werking. Gefermenteerde producten ondersteunen de mond-en darmflora en daarmee ook de weerstand. Kiezelzuur doet dit ook, dat zit in o.a. haver, dadels, vijgen, peulvruchten. Kruiden die helpen om de gezondheid te versterken: gember, knoflook, uien, kurkuma

drink heel veel water (liefst warm/heet, in elk geval zonder ijs) zodat je lichaam wordt ‘schoongespoeld’. Mocht het virus je mond hebben gevonden, dan is elke 15 minuten een slok water een manier om de virussen naar de maag te spoelen, want dat overleven ze niet.

zorg voor voldoende slaap (gemiddeld 7 á 8 uur; minimaal 6 uur)

beweeg elke dag minimaal een half uur, liefst in de buitenlucht, wandelen is uitstekend. 

als je overgewicht hebt, dan is het belangrijk om door beweging en een aangepast voedingpatroon die extra kilo’s kwijt te raken: overgewicht kan een rol spelen bij extra vatbaarheid voor het virus en kan tot extra complicaties leiden als je besmet bent.

na bad of douche koud afspoelen, liefst met slang: van onder naar boven, dus niet ineens helemaal onder de koude douche!

probeer stress te beperken door ontspannende dingen te doen waar je van geniet en positief te blijven. Langdurige angst en stress hebben een slechte invloed op het immuunsysteem. Dat kunnen we in tijden van corona nu juist niet hebben! Er zijn vele manieren om dit te vermijden: meditatie, yoga, buiten wandelen, genieten van mooie dingen, beeldbellen met iedereen die je lief is, enz.

Specifieke aanvullende maatregelen.

(Let op! Dit advies is voor gezonde mensen. Als je medicijnen gebruikt of problemen hebt met organen als nieren, lever, darmen, longen, dan altijd eerst overleggen met je arts!)

Veel mensen halen niet alle benodigde bouwstoffen uit hun voeding. Het is in deze tijd daarom verstandig om extra vitamines en mineralen te nemen om je weerstand optimaal te houden. 

Een goed multivitamine- en mineralenpreparaat  is een eerste begin. Daarnaast is aanvulling met onderstaande specifieke antivirale stoffen* een goed idee.

Het nut van vitamine C en D3 bij het voorkomen van virusinfecties is meer dan voldoende onderbouwd. Ook als je toch ziek wordt is een hoge dosis vitamine C aan te raden om de symptomen af te zwakken. 

Neem van vitamine C 1 tot 2 gram per dag (gespreid over de dag innemen), bij klachten de dosis verhogen tot minimaal 3 gram per dag.

Vitamine D3, 50 mcg per dag, dit is 2000 IE of IU.

Verder zijn zink (10 mg per dag), magnesium en selenium essentieel voor een goede weerstand. Omega 3 (visolie) en Spirulina werken ook mee.

*Bij gebruik samen met een multi de daarin al aanwezige hoeveelheid meetellen!

Natuurlijke antivirale stoffen

De snelle replicatie van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Dokter Mercola (Integraal arts VS) wijst erop dat Quercetine aantoonbaar helpt bij het bestrijden van virussen in het algemeen. Quercetine zit in legio verse groenten en fruit en zelfs in groene thee. Krijg je daarvan onvoldoende binnen, dan kun je kiezen voor een synthetische variant van quercetine om je gezondheid te bevorderen.

De natuur levert nog meer anti virale stoffen.  Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps. (Bron: Natura Foundation)

Risicogroepen

Het is inmiddels duidelijk dat mensen met diabetes, overgewicht,  hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten vaker/zwaarder dan gemiddeld door Corona worden getroffen. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak daarvan. Beide theorieën bouwen voort op het gegeven dat het virus gebruik maakt van het eiwit ACE2 om in cellen binnen te dringen. Dergelijke eiwitten zitten op longcellen en darmcellen.

Wie extra risico loopt kan de weerstand nog verder versterken met probiotica. Niet die spullen van de supermarkt, maar vraag ernaar bij je natuurwinkel, reformhuis, of drogist.

Meer lezen over preventie en maatregelen?

De stappen van Maarten Klatte voor preventie en behandeling COVID-19 – Medisch Dossier

Meteen de kop indrukken 

Volgens Damien Downing kun je de onderstaande cocktail gebruiken om te zorgen dat coronavirussen en andere ziekteverwekkers minder kans krijgen. Hij bevat de volgende supplementen: 

Vitamine C

 Er is geen maximale veilige dosis vastgesteld, maar neem niet meer dan 1000 milligram per dag. Verdeel die over meerdere doses, anders heb je meer kans op nierstenen.

 Vitamine D3 

Neem de eerste twee weken niet meer dan de maximale veilige dosis van 100 microgram per dag. Neem na twee weken niet meer dan de helft van de veilige dosis (50 microgram) per dag. De door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren en ligt tussen 0 en 20 microgram. 

Magnesium 

Neem nooit meer dan de maximale veilige dosis van 250 milligram per dag. De door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. 

Zink 

Neem nooit meer dan de maximale veilige dosis van 25 milligram per dag. Neem zink niet samen met ontbijtgranen zoals (ongeweekte) havermout in, om te voorkomen dat het gebonden wordt door fytaat, waardoor je lichaam het slechter kan opnemen. De door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 7 milligram voor vrouwen en 9 milligram voor mannen. 

Selenium 

Neem nooit meer dan de maximale veilige dosis van 300 microgram per dag. 

NOOT: de geadviseerde hoeveelheden supplementen kunnen beduidend verschillen. Zo meent de een dat 3 gram vitamine C raadzaam is terwijl anderen een veiligheidsmarge van maximaal 1 gram aanhouden.

En als je toch besmet raakt?

Besmetting begint met symptomen als keelpijn, niets meer kunnen ruiken of proeven, hoesten. Het is dus verstandig om bij beginnende keelpijn of een van de andere symptomen direct extra maatregelen te nemen om te proberen erger te voorkomen! Neem in elk geval zo veel mogelijk van de aanbevolen stoffen en volg de adviezen. Neem een dropje, tijm en kruidenthee. Dit zorgt ervoor dat het virus naar de maag wordt gespoeld, waar het niet kan overleven.

Wees voorzichtig met het onderdrukken van koorts. Koorts is vervelend, maar geen ziekte: het is juist een uitstekend wapen van een gezond lichaam om virussen te doden! Er is geen geneesmiddel tegen 

Corona (antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen). Daarom kan je het lichaam het beste zelf het werk laten doen. 

Alleen als de koorts te hoog (in het algemeen boven 39,5 C) oploopt en ernstige symptomen geeft (denk aan uitdroging en ijlen) moet deze worden verlaagd.

Het medische tijdschrift The Lancet meldt dat er aanwijzingen zijn dat een aantal (jonge, gezonde) patiënten die op de intensive care belandden met ernstige verschijnselen van corona, NSAID medicatie hadden geslikt: dit zijn ontstekingsremmers die bijvoorbeeld in Ibuprofen, Nurofen, Naproxen en Diclofinac zitten.

Daar is een medische verklaring voor. Die stoffen doen mogelijk iets met de celreceptoren, waardoor het virus juist makkelijker in je cellen binnendringt. (Dat verklaart misschien ook dat mensen die al kwalen hebben meer risico lopen op een slechte afloop: die gebruiken deze medicijnen vaak al voor hun bestaande aandoening.) Paracetamol zou wel mogen, maar wij denken dat gewoon uitzieken en veel drinken en (heel) veel vitamine C het beste is, samen met afkoeling (neem bijvoorbeeld een koel voetenbad of draag sokken gedrenkt in azijn).

Ziekenhuisopname

Als je toch met Corona in het ziekenhuis belandt, vraag dan om een infuus met een hoge dosis vitamine C. Dit wordt wel toegepast bij sepsis dus ziekenhuizen zijn er mee bekend. Er zijn aanwijzingen dat bij ernstige klachten glutathion (of voorlopers van die stof) gunstig kan uitpakken: bespreek dit in het ziekenhuis.

Aanvullende behandelingen.

Er zijn beperkt mogelijkheden om bij ziekteverschijnselen ook aanvullend iets te doen en er is een mogelijkheid om homeopathische middelen preventief te nemen. Bij een klein onderzoekje in Italië bij 50 patiënten met vermoedelijk Covid-19 die werden behandeld met homeopathie, hoefde geen van hen in het ziekenhuis te worden opgenomen.

In China werkte één van de noodziekenhuizen met integrale therapie (aanvulling met TCM, Chinese Geneeskunde waar ook acupunctuur onder valt) en daar kreeg slechts 4 % van de patiënten ernstige klachten, tegen 10% in de andere ziekenhuizen

Voor aanvullende behandelingen kunt u bij ons terecht voor adressen van artsen gespecialiseerd in integrale geneeskunde.

Psychisch

Joe Dispenza  (van het boek “Jij bent het placebo”) heeft een heel eenvoudige maar effectieve oefening: minimaal 20 minuten per dag in jezelf keren en heel bewust vanuit je hart je lichaam en aura (energieveld rondom je lichaam) vullen met liefde en dankbaarheid. Dit zou een helende werking hebben op het immuunsysteem. Het proberen waard!

Mondkapje wel of niet?

Vanaf 1 december is het dragen van niet-medische mondkapjes wettelijk verplicht in openbare binnenruimtes, contactberoepen en onderwijsinstellingen. Volgens immunoloog dr. ir. Carla Peeters ontbreekt hiervoor de wetenschappelijke grond, en kan deze verplichting onze gezondheid zelfs schaden. Meer lezen hierover: https://www.hpdetijd.nl/2020-11-17/weg-met-de-verplichte-mondkapjes/

https://www.hpdetijd.nl/2020-06-19/veel-mensen-die-mondkapjes-dragen-ervaren-een-negatief-effect-op-de-gezondheid/

Uitzonderingen op de mondkapjesplicht kunnen gemaakt worden voor mensen met beperking of ziekte. Dit moet je dan wel zelf kunnen aantonen. Meer informatie en een te downloaden uitzonderingskaartje vind je hier: https://www.vilans.nl/artikelen/uitzonderingen-mondkapjesplicht-voor-mensen-met-beperking-of-ziekte

Vaccin

In totaal zijn er meer dan 100 verschillende vaccins tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in ontwikkeling. Een klein aantal daarvan is zover ontwikkeld dat de vaccins getest kunnen worden bij mensen (klinisch onderzoek). Dit klinisch onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. De fasen moeten allemaal goed afgerond worden, maar kunnen wel op hetzelfde moment plaatsvinden.  Vooral als er snel een vaccin nodig is, zoals bij het nieuwe coronavirus het geval is. Het is moeilijk om te zeggen wanneer er een werkend vaccin tegen het nieuwe coronavirus is. Het duurt lang om een vaccin tegen een nieuwe infectieziekte te ontwikkelen, al snel 5 tot 10 jaar. Voor COVID-19 worden alle zeilen bijgesteld om het vaccin sneller te ontwikkelen. Maar voordat je een goed werkend vaccin kunt ontwikkelen, is er veel onderzoek nodig naar het virus zelf. Daarnaast moet klinisch worden onderzocht of het mogelijke vaccin veilig is en echt werkt bij mensen. Dit alles neemt veel tijd in beslag.  zo staat op de site van het RIVM te lezen.

Toch is het eerste goedgekeurde vaccin al een feit. Het Verenigd Koninkrijk heeft als het eerste westerse land het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut en het Duitse BioNTech heeft goedgekeurd. Nog in 2020 zal daar met vaccineren worden gestart. Wanneer Nederland het licht op groen zet is nu nog niet bekend. Evenmin bekend is of, en zo ja welke, bijwerkingen er zullen zijn, op korte en op lange termijn.

Info.

Supplementen kunnen heel makkelijk worden besteld via www.bewustwinkelen.nl

Ze worden dan verstuurd naar een winkel in de buurt die daaraan meedoet.

Kritische geluiden

De stichting Artsen Covid Collectief bestaat uit een steeds groter wordende, actieve groep van artsen die zich zorgen maakt over het huidige beleid rondom Corona. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie: https://artsencollectief.nl/

Bronnen:

[gebruikte bronnen, voor zover niet al in de tekst verwerkt]

https://www.sohf.nl/nieuws/vitamine-c-corona-risicoloos-doen-beter-dan-niets-doen#vitamine%20c%20als%20corona%20behandeling

https://www.sohf.nl/aandoening/covid-19-corona

https://www.sohf.nl/nieuws/vitamine-c-corona-risicoloos-doen-beter-dan-niets-doen#vitamine%20c%20als%20corona%20behandeling

zorgkrant.nl 

Intern bericht van Stanford ziekenhuisbestuur.

Mercola.com

Websites met goede corona informatie:

 www.ortho.nl  Alle informatie hier is voldoende wetenschappelijk onderbouwd, dus géén nepnieuws!

www.vnig.nl
 

https://stichtingaromatherapie.nl/tips/coronavirus-en-aromatherapie/

BEL ONS : 088 – 24 24 240

Bos Infolijn

maandag:
10.00 - 17.00u
19:00 - 21:00u

dinsdag:
10.00 - 17.00u

woensdag:
10.00 - 17.00u

donderdag:
10.00 - 17.00u

vrijdag:
10.00 - 17.00u

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly