088 - 2424240

Vasten

Het is weer vastentijd. Voor katholieken waren de weken voor Pasen traditioneel vastentijd. Dan mocht er wel gegeten worden, maar met beperkingen. In Nederland merk je daar nog maar weinig van. (Terwijl het nog één keer te buiten gaan met carnaval juist steeds heftiger wordt…)

Voor de Moslims is de Ramadan aangebroken. Dan wordt er bijna een maand overdag streng gevast (ook niets drinken) van zonsopkomst tot zonsondergang. Daarna volgt dan een uitgebreide maaltijd. Dan gaat het dus vooral om beheersing en niet om minder eten. (In de streken waar dit vandaan komt zijn dag en nacht het hele jaar door ongeveer even lang; moslims die naar het noorden zijn verhuisd hebben het vaak moeilijk. De Ramadan verschuift elk jaar en als het in hoogzomer valt duurt die dag erg lang!)

Joden kennen een vastentijd waarin geen gerezen brood wordt gegeten (vandaar de matzes) en één dag per jaar wordt héél streng gevast.

Daarnaast leggen veel religies het hele jaar door beperkingen op, zoals geen varkensvlees of helemaal geen vlees. 

Het is goed om te bedenken dat elke beperking qua voeding een luxe is: een schokkend groot deel van de wereldbevolking lijdt dagelijks honger, waar het andere deel wordt geplaagd door ‘welvaartsziektes’ die alles te maken hebben met een overvloed aan (ongezonde) voeding.

Van oudsher vallen de vastenperiodes vooral in het vroege voorjaar. Een soort voorjaarsschoonmaak voor het lichaam. Soms ging dat vanzelf omdat lang geleden het voedsel aan het eind van de winter wel zo’n beetje op was.

Vasten om gezondheidsredenen, tegenwoordig vaak detox genoemd (ontgiften).

In de natuurgeneeskunde neemt de vastenkuur al meer dan 150 jaar een centrale plaats in. Meestal in de vorm van sapvasten: geen vast voedsel maar veel water, kruidenthee en sappen (bij voorkeur vers groentesap). Dit is een heel programma, niet simpelweg stoppen met eten! 

Wie dat  niet gewend is, kan dat beter  – vooral de eerste keer – onder deskundige begeleiding doen. 

Zeker als er sprake kan zijn van veel opgehoopte afvalstoffen (roken, medicijngebruik, junkfood) is streng vasten alleen veilig onder medisch toezicht. Er kunnen namelijk in korte tijd veel giftige stoffen loskomen en daar kan je flink ziek van worden! De organen die het afval moeten verwerken, lever en nieren, moeten vaak ondersteund worden met supplementen.

In plaats van 1 x per jaar een zware schoonmaak kuur, kan je ook het hele jaar door een beetje vasten, zodat eventueel afval direct wordt opgeruimd. Dat noemt men tegenwoordig  “intermittent fasting” waarbij je over lange tijd korte periodes vast. 

De genoemde natuurgeneeskunde adviseerde altijd al om 12 uur per etmaal niets te eten. Dat is nog steeds een uitstekend plan. Nieuwe methodes zijn:

-16 uur per etmaal vasten

– 1 of 2 dagen per week vasten (alleen drinken)

Veiligheid.

In het algemeen kan je stellen: hoe strenger je vast, hoe voorzichtiger je  moet zijn en hoe meer behoefte er is aan deskundige begeleiding!

Bij de Infolijn AG hebben we adressen waar je verantwoord onder begeleiding een vastenkuur kan doen.

BEL ONS : 088 – 24 24 240

Bos Infolijn

maandag:
10.00 - 17.00u

dinsdag:
10.00 - 17.00u

woensdag:
10.00 - 17.00u

donderdag:
10.00 - 17.00u

vrijdag:
10.00 - 17.00u