088 - 2424240 info@infolijn-ag.nl

Persbericht

ALMERE – 20 februari 2020. De landelijke internet enquête naar ervaringen met integrale gezondheidszorg heeft tot eind 2019 circa 550 ingevulde vragenlijsten opgeleverd. Uit een tussenrapportage van het Louis Bolk Instituut blijkt dat bijna 400 consumenten rapporteerden over hun integrale behandeling door een professional. Het overgrote deel kwalificeert het resultaat als “zeer goed” of “goed”. Opvallend: ruim 250 consumenten ervoeren ook verbetering “op andere klachten”.

Bijna 330 consumenten gaven aan welke complementaire behandelaar ze hadden bezocht. Het hoogst scoorde homeopathie. Daarna volgden natuur geneeswijze, ayurveda, niet toxische tumor therapie en oosterse geneeswijze/acupunctuur.

Consumenten bezoeken integrale behandelaars vooral met klachten van het bewegingsapparaat. Ook psychische aandoeningen en spijsvertering scoren relatief hoog. Integrale behandeling lijkt tevens bij te dragen aan versterking van de eigen regie.

Stichting Gezond Leven, medeoprichter van de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen en initiatiefnemer van de enquête, hoopt nog veel  meer vragenlijsten te ontvangen: hoe meer deelnemers, hoe meer gewicht de cijfers krijgen.

De enquête is te vinden op www.infolijn-ag.nl


Achtergrondinformatie

Jaarlijks maken één miljoen Nederlanders gebruik van integrale gezondheidszorg: een combinatie van reguliere en complementaire/alternatieve zorg (CAM). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gezien de populariteit van CAM mag verwacht worden dat mensen hier tevreden over zijn.

Voor andere patiënten is het belangrijk te achterhalen welke behandeling in hun geval het meeste kans op succes geeft. Voor zorgverzekeraars en de politiek zijn de resultaten ook van belang: ze kunnen Nederland een stap dichter brengen bij erkenning (en vergoeding) van effectieve CAM behandelingen. Met de opkomst van leefstijlgeneeskunde is de tijd rijp om integrale gezondheidszorg mogelijk te maken.

Een uitgebreider artikel is hier te vinden. Het mag integraal worden overgenomen.

 

BEL ONS : 088 – 24 24 240

Bos Infolijn

maandag:
10.00 - 17.00u
19:00 - 21:00u

dinsdag:
10.00 - 17.00u

woensdag:
10.00 - 17.00u

donderdag:
10.00 - 17.00u

vrijdag:
10.00 - 17.00u