Corona/ Covid-19
Corona ofwel Covid-19 houdt ons al meer dan 2 jaar in de greep. Inmiddels hebben we al een aantal varianten van het virus in ons midden gehad. Hoe ziek iemand wordt verschilt per persoon. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek, terwijl anderen in het ziekenhuis belanden en soms ook overlijden aan COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt. De nieuwste variant, Omikron, is besmettelijker dan zijn voorganger Delta, maar zorgt over het algemeen ook voor een minder ernstig ziektebeeld. Omikron is inmiddels de meest voorkomende variant van het virus.
De maatregelen zoals thuiswerken, mondkapjesplicht en 1, 5 meter afstand zijn voorlopig grotendeels losgelaten. Dat wil niet zeggen dat het virus is verdwenen. Voorkomen blijft beter dan genezen.
Mensen kunnen ervoor kiezen om zich te laten vaccineren: sommigen hebben na 2 standaardvaccinaties ook voor een zogenaamde boosterprik gekozen. Over de daadwerkelijke bescherming van deze vaccinaties tegen het virus en vooral de impact van het virus bij besmetting is nog veel onduidelijkheid. Vast staat wel dat je ook als je gevaccineerd bent gewoon Corona kunt krijgen.
Anderen kiezen ervoor om te vertrouwen op het zelfherstellend vermogen van ons lichaam: mits voldaan wordt aan de juiste preventieve maatregelen en een goed plan van aanpak als er toch sprake is van besmetting, kan met natuurlijke preventieve en curatieve maatregelen de impact van een virusinfectie binnen de perken worden gehouden en wordt een natuurlijke immuniteit opgebouwd. (Het is nog niet duidelijk of besmetting met een bepaalde variant ook zorgt voor immuniteit bij een andere variant van het Corona virus).
Het Corona virus is niet nieuw. SARS behoort tot de Coronavirussen. Eind 2002 dook de mysterieuze longziekte SARS op in de Chinese provincie Guangdong. Van daaruit verspreidde SARS zich razendsnel via Hongkong naar onder andere Vietnam, China en Canada.
Covid-19 waarmee we de afgelopen 2 jaar zijn geconfronteerd werd veroorzaakt door een nieuwe variant van het Coronavirus (SARS-CoV-19). SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acuut ademhalingssyndroom). Deze variant van het virus, zoals de Delta- variant, verspreidt zich voornamelijk via (minieme) ademhalingsdruppels (niezen, hoesten), ook wel aerosolen genoemd. De weg die de nieuwste variant Omikron bewandelt is nog niet geheel helder, maar Omikron geeft in elk geval minder longproblemen dan zijn voorgangers.
Drie soorten virussen
Er zijn grofweg drie soorten virussen:
Virussen uit de eerste groep dringen het lichaam binnen via een beschadiging zoals een wondje of een bloedtransfusie (zoals het AIDS virus);
De tweede groep neemt het spijsverteringsstelsel als entree (diarreevirussen);
De derde groep lift mee met de lucht die ingeademd wordt. Tot deze groep behoren griepvirussen en ook Corona-varianten zoals Delta. Over de nieuwste Omikron variant is nog minder bekend.
Stadia*
In het beginstadium van de infectie richt SARS-CoV-2 zich voornamelijk op specifieke cellen in de neus en bronchiën: de nasale, bronchiale epitheelcellen en pneumocyten.
In het tweede stadium, wanneer de virale besmetting versnelt, wordt het oppervlakteweefsel van de cellen aangetast: huid, darmen maar ook de binnenkant van bloed- en lymfevaten, en specifiek de kleine bloedvaten in de longen.
In het derde stadium is er sprake van een ernstige besmetting: ontstekingen in het longweefsel en longepitheelcellen kunnen leiden tot trombosevorming en bijdragen aan complicaties zoals diepe veneuze trombose en longembolieën. Ook kan er zich virale sepsis ontwikkelen, een zeer heftige reactie van het lichaam op de indringers, met verschijnselen als koorts, kortademigheid, longontsteking en septische shock. In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs leiden tot de dood.
*Omikron laat een ander en veelal veel milder verloop zien. Vaak is er alleen maar sprake van verkoudsheidsverschijnselen.
Mensen overlijden aan Covid-19 door een overreactie van het afweersysteem. Wanneer het coronavirus de longen binnenkomt, stuurt het afweersysteem er cellen heen om het virus aan te vallen. Bij sommige mensen, vooral die met een zwak afweersysteem, wordt het afweersysteem hyperactief. Er ontstaat een ‘cytokinestorm’ van overmatige hoeveelheden ontstekingsmoleculen, die een kettingreactie van meer immuuncellen op gang brengen. Die veroorzaken op hun beurt weer ernstige ontstekingen, longontsteking en ernstig acuut luchtwegensyndroom (SARS).
Hoewel er veel wordt gesproken over schade aan de longen kan Corona alle organen in het lichaam aantasten. Onderzoekers van het UMC hebben gezien dat er bij ernstig zieke COVID-19 patiënten blijvende schade kan ontstaan aan alle organen, en dus ook aan de hersenen. De studie is zaterdag 26 september in The Lancet Microbe gepubliceerd. https://www.thelancet.com/journals/lanmic/home
Incubatietijd en symptomen
De gemiddelde incubatietijd is vijf dagen. De meeste mensen die zijn besmet ontwikkelen binnen zo’n 11 dagen symptomen. In de meeste gevallen, zo’n 80 procent, gaat de ziekte voorbij met milde symptomen en is er dus geen ziekenhuisopname nodig. 20 Procent ontwikkelt ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen, pijn op de borst of neurologische symptomen.
Risicofactoren
Bij de meeste mensen die aan Corona sterven is er sprake van risicofactoren of onderliggende ziektes, zoals diabetes, obesitas of auto-immuunziektes. Ook immuunsysteem onderdrukkende medicijnen kunnen een rol spelen. Het is daarom raadzaam altijd contact op te nemen met de behandeld arts of u door uw medicatie extra risico loopt.
Risicofactoren (deze lijst is niet volledig):
Veroudering (leeftijd)
(Auto)-immuunziektes
Chronische luchtweg- of longproblemen
Ernstige nierziekten (dialyse patiënten of wachtend op transplantatie)
Ernstige leverziekte
Overgewicht/obesitas
Diabetes
Kanker
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Coronaire hartziekten
Voedingstekorten (veelal tekort aan noodzakelijke vitaminen en mineralen)
Stress
Verstoorde darmflora
Verstoord mondmicrobioom*
Immuunzwakte door immuunonderdrukkende medicijnen
Deficienties van essentiele nutrienten, met name vitamine D3 en vitamine C
Voor meer info over risicogroepen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen
Verstoorde darmflora
Vorig jaar werd het darmicrobioom van ernstig zieke Covid- 19-patiënten in China onderzocht. Het bleek dat hun darmflora (darmmicrobiota) ernstig verstoord was. Zij ontdekten dat het evenwicht in de darmflora bepaalt of een geïnfecteerd iemand wel of geen gezonde afweerreactie krijgt, die de longen beschermt. ‘De vicieuze cirkel tussen een niet goed werkend afweersysteem en een verstoord evenwicht van de darmflora kan een groot risico vormen op een dodelijke longontsteking’, was hun conclusie. Met andere woorden: een verstoord evenwicht in de darmflora kan het verschil betekenen tussen mensen die geen symptomen hebben, mensen die heel ziek worden en mensen die overlijden. Dat betekent dat het niet zozeer de micro-organismen zijn die bepalen hoe ernstig een virusinfectie wordt, maar het lichaam waarin de virussen terechtkomen. (Bernard: het milieu is de belangrijkste factor, niet de microbe) Er zijn veel factoren die een virusinfectie erger of minder erg maken.
De nieuwste inzichten tonen aan dat het bacteriële evenwicht in de mond (mondmicrobioom) wellicht nog bepalender is: dit beïnvloedt zowel het darmmicrobioom als ook het longmicrobioom.
De belangrijkste factoren die een rol spelen bij overlijden aan longontsteking zijn goed onderzocht: Te weinig of slechte voeding is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan de helft (57 procent) van alle sterfte door longontsteking onder kinderen jonger dan vijf jaar. Vervuiling binnen en buiten staan op de tweede en derde plaats.
Wat kun je zelf doen om je te wapenen tegen Covid 19?
Gelukkig is er de afgelopen tijd zeer veel onderzoek gedaan naar het Coronavirus, hoe het precies werkt en welke remedies veelbelovend zijn. Zo zijn er goede resultaten met natuurlijke fytotherapeutische middelen en supplementen die de kans op een besmetting verkleinen, het verloop van de infectie minder ernstig maken en ook de naweeën van een infectie, zoals verlies van reuk en long-covid – aanzienlijk beperken. Ook hier geldt weer: neem een goede natuurarts of therapeut in de arm.
Uit onderzoek is inmiddels ook gebleken dat we zelf preventief veel kunnen doen om beter weerbaar te zijn tegen virusaanvallen door voor een gezondere leefstijl te kiezen. Maar ook tijdens de besmetting zorgen dat het virus niet teveel schade kan veroorzaken en zorgen voor een goed herstelplan-zeker bij long Covid- verdienen de aandacht. In dit artikel gaan we op alle drie de aspecten wat verder in volgens de laatste inzichten. Met Corona of Covid-19 wordt hier vooral naar de eerste varianten verwezen; over de aard, verloop en ook de gevolgen van Omikron is op dit moment nog onvoldoende bekend.
Als omgevingsfactoren en onze eigen inwendige ecologie bepalen hoe ziek we worden van ‘aanvallers’, dan ligt het voor de hand om zelf stappen te ondernemen om de risico’s te minimaliseren door je afweer te verbeteren.*
*De volgende tips zijn bedoeld voor mensen zonder gezondheidsklachten. Bij chronische ziekte of medicijngebruik advies vragen aan de behandelend arts en/of een integraal werkende arts.
Preventie
De eerste noodzaak om de weerstand optimaal te krijgen en te houden is leefstijl:
Het blijkt dat in landen waar men veel gefermenteerde voeding en voeding rijk aan biofavonoiden (natuurlijke kleurstoffen in groenten en fruit) eet, Corona veel minder impact heeft. Flavonoiden, Vitamine B, magnesium in combinatie met vitamine D: allemaal belangrijke spelers die samen met een optimaal gezonde leefstijl ervoor zorgen dat het immuunsysteem klaar is om het gevecht met virussen aan te gaan.
Gefermenteerde producten* ondersteunen de mond- en darmflora en daarmee ook de weerstand. Meer en meer wordt duidelijk dat een gezond mondmicrobioom de gezondheid van het longmicrobioom en darmmicrobioom mede bepaalt. Deze ‘mondbarriere ’is waarschijnlijk een van de belangrijkste poortwachtere die Conoron buiten het lichaam houden. Aangetoond is dat dysbiose in de mond kan bijdragen aan een ernstiger ziekteverloop, ziekenhuisopname, long-Covid en secundaire bacteriele longonstekingen.
*Kiezelzuur doet dit ook, dat zit in o.a. haver, dadels, vijgen, peulvruchten. Kruiden die helpen om de gezondheid te versterken: gember, knoflook, uien, kurkuma.
Drink heel veel water (liefst warm/heet, in elk geval zonder ijs) zodat je lichaam wordt ‘schoongespoeld’. Mocht het virus je mond hebben gevonden, dan is elke 15 minuten een slok water een manier om de virussen naar de maag te spoelen, want dat overleven ze niet.
Zorg voor voldoende slaap (gemiddeld 7 á 8 uur; minimaal 6 uur)
Beweeg elke dag minimaal een half uur, liefst in de buitenlucht, wandelen is uitstekend.
Als je overgewicht hebt, dan is het belangrijk om door beweging en een aangepast voedingpatroon die extra kilo’s kwijt te raken: overgewicht kan een rol spelen bij extra vatbaarheid voor het virus en kan tot extra complicaties leiden als je besmet bent.
Na bad of douche koud afspoelen, liefst met slang: van onder naar boven, dus niet ineens helemaal onder de koude douche!
Probeer stress te beperken door ontspannende dingen te doen waar je van geniet en positief te blijven. Langdurige angst en stress hebben een slechte invloed op het immuunsysteem. Dat kunnen we in tijden van corona nu juist niet hebben! Er zijn vele manieren om dit te vermijden: meditatie, yoga, buiten wandelen, genieten van mooie dingen, beeldbellen met iedereen die je lief is, enz.
Specifieke aanvullende maatregelen.
(Let op! Dit advies is voor gezonde mensen. Als je medicijnen gebruikt of problemen hebt met organen als nieren, lever, darmen, longen, dan altijd eerst overleggen met je arts!)
En als je toch bent geïnfecteerd?
Uit onderzoek komen steeds meer bewijzen naar voren dat veel natuurlijke stoffen uitstekende resultaten kunnen geven bij een Corona-besmetting. Het is echter heel belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren, maar een goede therapeut of arts in de arm te nemen.
De snelle replicatie van het virus kan ook worden afgeremd met antivirale stoffen. Dokter Mercola (Integraal arts VS) wijst erop dat Quercetine aantoonbaar helpt bij het bestrijden van virussen in het algemeen. Quercetine zit in legio verse groenten en fruit en zelfs in groene thee. Krijg je daarvan onvoldoende binnen, dan kun je kiezen voor een synthetische variant van quercetine om je gezondheid te bevorderen.
De natuur levert nog meer anti virale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps. (Bron: Natura Foundation)
Het kruid Cystus (of Cistus) blijkt ook antiviraal te werken. Meeste onderzoek is gedaan met product Cystyus 052, dat alleen in Duitsland verkrijgbaar is. Cistus incana (tinctuur) is wel gewoon in Nederland te bestellen en werkt waarschijnlijk ongeveer hetzelfde.
Deze middelen zijn dus om te gebruiken bij vermoeden van besmetting met het virus; niet om preventief te nemen!
Let op! Neem bij griepachtige klachten geen koortsverlagende middelen zoals Aspirine en Paracetamol! Ons lichaam maakt zelf het beste medicijn tegen virussen: koorts. Virussen overleven niet meer bij een flink verhoogde temperatuur. Koorts bestrijden helpt het virus dus juist! Wel opletten dat de koorts niet te hoog wordt (boven 39.5), dan is er gevaar voor het eigen lichaam.
Long Covid…en dan?
Helaas hebben veel mensen nog maanden na het doormaken van een Corona-infectie klachten als vermoeidheid, chronische hoofdpijn, telkens terugkerende koorts.
Lactoferrine is een van de belangrijkste stoffen die wordt genoemd in de bestrijding van een Covid-infectie, en dan vooral in combinatie met probiotica. Ook hier is het weer belangrijk om niet zelf te experimenteren, maar samen met een deskundige natuurarts of therapeut te kijken naar de beste oplossing.
Meer lezen over preventie en maatregelen?
De stappen van Maarten Klatte voor preventie en behandeling COVID-19 – Medisch Dossier
https://bibliotheek.ortho.nl/updates-corona-periode-vanaf-27-januari-t-m-18-oktober-2020/
Neem de eerste twee weken niet meer dan de maximale veilige dosis van 100 microgram per dag. Neem na twee weken niet meer dan de helft van de veilige dosis (50 microgram) per dag. De door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren en ligt tussen 0 en 20 microgram.
Wees voorzichtig met het onderdrukken van koorts. Koorts is vervelend, maar geen ziekte: het is juist een uitstekend wapen van een gezond lichaam om virussen te doden! Er is geen geneesmiddel tegen Corona (antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen). Daarom kan je het lichaam het beste zelf het werk laten doen.
Alleen als de koorts te hoog (in het algemeen boven 39,5 C) oploopt en ernstige symptomen geeft (denk aan uitdroging en ijlen) moet deze worden verlaagd.
Het medische tijdschrift The Lancet meldt dat er aanwijzingen zijn dat een aantal (jonge, gezonde) patiënten die op de intensive care belandden met ernstige verschijnselen van corona, NSAID medicatie hadden geslikt: dit zijn ontstekingsremmers die bijvoorbeeld in Ibuprofen, Nurofen, Naproxen en Diclofinac zitten.
Daar is een medische verklaring voor. Die stoffen doen mogelijk iets met de celreceptoren, waardoor het virus juist makkelijker in je cellen binnendringt. (Dat verklaart misschien ook dat mensen die al kwalen hebben meer risico lopen op een slechte afloop: die gebruiken deze medicijnen vaak al voor hun bestaande aandoening.) Paracetamol zou wel mogen, maar wij denken dat gewoon uitzieken en veel drinken en (heel) veel vitamine C het beste is, samen met afkoeling (neem bijvoorbeeld een koel voetenbad of draag sokken gedrenkt in azijn).
Ziekenhuisopname
Als je toch met Corona in het ziekenhuis belandt, vraag dan om een infuus met een hoge dosis vitamine C. Dit wordt wel toegepast bij sepsis dus ziekenhuizen zijn er mee bekend. Er zijn aanwijzingen dat bij ernstige klachten glutathion (of voorlopers van die stof) gunstig kan uitpakken: bespreek dit in het ziekenhuis.
Aanvullende behandelingen
Er zijn beperkt mogelijkheden om bij ziekteverschijnselen ook aanvullend iets te doen en er is een mogelijkheid om homeopathische middelen preventief te nemen. Bij een klein onderzoekje in Italië bij 50 patiënten met vermoedelijk Covid-19 die werden behandeld met homeopathie, hoefde geen van hen in het ziekenhuis te worden opgenomen.
In China werkte één van de noodziekenhuizen met integrale therapie (aanvulling met TCM, Chinese Geneeskunde waar ook acupunctuur onder valt) en daar kreeg slechts 4 % van de patiënten ernstige klachten, tegen 10% in de andere ziekenhuizen
Voor aanvullende behandelingen kunt u bij ons terecht voor adressen van artsen gespecialiseerd in integrale geneeskunde.
Psychisch
Joe Dispenza (van het boek “Jij bent het placebo”) heeft een heel eenvoudige maar effectieve oefening: minimaal 20 minuten per dag in jezelf keren en heel bewust vanuit je hart je lichaam en aura (energieveld rondom je lichaam) vullen met liefde en dankbaarheid. Dit zou een helende werking hebben op het immuunsysteem. Het proberen waard!
Overzicht van gemelde bijwerkingen corona vaccins.
https://www.lareb.nl/bijwerkingen-coronavaccins